+373 (22) 288 622+373 68 311 330

Noutăți

Marți, 28 Septembrie 2021 16:12

La 29 septembrie este marcată anual, din 2000, Ziua mondială a inimii, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al UNESCO.

La 29 septembrie este marcată anual, din 2000, Ziua mondială a inimii, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al UNESCO.

Folosește-ți inima pentru conectare! Acesta este sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale a Inimii, îndemnând fiecare membru al societății să își folosească cunoștințele și aptitudinile pentru a-și asigura o viață sănătoasă pentru inimă.

Combaterea bolilor cardiovasculare reprezintă pentru Republica Moldova o problemă stringentă atît medicală, cît şi socioeconomică, întrucît acestea se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces ale populaţiei.

Conform datelor Federaţiei Mondiale a Inimii, cel puţin 80 % dintre decesele premature datorate bolilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate, dacă principalii factori de risc:  tutunul, stresul, dieta nesănătoasă,  inactivitatea fizică și tensiunea arterială sunt controlate.

Gradul de cunoştinţe al populaţiei din ţara noastră privind combaterea factorilor de risc al bolilor cardiovasculare este nesatisfăcător, iar măsurile necesare pentru depistarea precoce a acestora sînt subutilizate, drept urmare se înregistrează o rată înaltă a complicaţiilor, care ar putea fi reduse prin aplicarea măsurilor de prevenţie primară şi secundară.

 

Cînd trebuie să apelezi la un medic cardiolog?

Dacă o persoană are simptome de afecțiune cardiacă trebuie să se adreseze unui cardiolog. Printre simptomele care pot indica o problemă cardiacă se numără:

- Scurtarea respirației;

- Amețeală;

- Dureri în piept;

- Modificări ale ritmului cardiac;

- Hipertensiune arterială.

- Oboseală

- Stare de slăbiciune;

-Amețeli;

- Tulburări de ritm cardiac;

- Inflamații în zona gleznelor, mâinilor și a abdomenului.

Ce include un consult cardiologic complet în CM EXCELLENCE ?

Odată ajuns în cabinetul medicului cardiolog din CM EXCELLENCE; medicul va efectua o anamneză, un istoric al afecțiunilor pacientului cunoscute până în momentul consultației, în care va detalia principalele simptome, debutul acestora, frecvența, durata etc. Urmează apoi examinarea clinică completă a pacientului ce include : determinarea indexului masei corporală , circumferinței abdominale, , măsurarea pulsului( a frecvenței cardiace), a tensiunii arteriale, auscultația cordului și a vaselor de sânge magistrale.

În cadrul unui consult cardiologic de rutină se efectuează și interpretarea unui traseu ECG, ce aduce informații privind activitatea electrică a inimii (ritmul cardiac) și furnizează date privind o posibilă afectare a cordului. Datele de anamneză, de examen clinic și aspectul ECG sunt apoi integrate de către medicul examinator, care pe baza lor poate formula un diagnostic clinic.

Ulterior, în dependență de elementele patologice descoperite în cadrul consului cardiologic pot fi recomandate o serie de alte ingestigații, de laborator sau/și paraclinice, pentru a preciza diagnosticul pozitiv de boală al pacientului și pentru a putea stabili un tratament specific.

În Centrul Medicale EXCELLENCE puteţi beneficia la recomandarea medicului, după un consult cardiologic + ECG și de alte investigații după cum urmează:

  • Ecocardiografia M ,2D, Doppler-Color, Energetic, Spectral, Continuu, Pulsativ) + Doppler tisular;
  • Electrocardiografia computerizată cu efort fizic dozat treadmill;
  • Electrocardiografia computerizată cu efort fizic dozat CEM – cicloveloergometru;
  • Monitorizare computerizată ambulatorie ECG (Holter).
  • Ecocardiografia sau ecografia cardiacă este cea mai folosită metodă imagistică de evaluare a cordului, care recompune în timp real imagini ale cordului. Este neiradiantă, neinvazivă, reproductibilă și furnizează cu acuratețe informații atât despre structura, cât și despre funcția inimii.

Ecocardiografie poate ajuta la diagnosticarea și monitorizarea anumitor afecțiuni ale inimii, prin verificarea structurii ei și a vaselor de sînge din jur, analizand modul în care fluxul de sânge trece prin ele și evaluând capacitatea inimii de a pompa sângele.

  • Electrocardiografia computerizată cu efort fizic (treadmill, cicloveloergometru) este o tehnică de explorare cardiacă ce constă în supravegherea electrocardiografiei, adică a funcției cardiace a unei persoane în cursul unui efort fizic.

Proba cu efort caută să precizeze, în cursul unui efort fizic, comportamentul principalelor variabile, care sunt: frecvenţa cardiacă și presiunea arterială, şi să detecteze existența unor simptome anormale sau a unor anomalii electrocardiografice. La fel, măsoară periodic tensiunea arterială şi înregistrează continuu electrocardiograma. Se obţin astfel date foarte importante despre capacitatea de efort a pacientului, despre evoluţia tensiunii lui arteriale si despre ritmul lui cardiac la efort, precum şi despre modificarile traseului electrocardiografic.

  • Monitorizare computerizată ambulatorie ECG (Holter) este o metodă de cercetare care permite înregistrarea continuă a dinamicii inimii pe un ECG utilizând un dispozitiv portabil (Holter), monitorizarea modificărilor în activitatea inimii și monitorizarea tensiunii arteriale a pacientului pe tot parcursul zilei în condițiile activității sale.

În clinica noastră puteţi beneficia de aparate care vă pot înregistra activitatea inimii până la 7 zile.

Astfel, la nivel imagistic, putem vedea inima atât cu un ecograf de ultimă generație, special conceput pentru aplicațiile cardiologice, dar și să efectuăm toată gama standard de teste .

Dacă sunteți în vîrsta de 35 ani sau mai mult, dacă aveți simptome de afecțiune cardiacă, dacă sunteți diagnosticat deja cu o afecțiune cardiovasculară (boli cardiace) sau ați suferit o procedură chirurgicală sau intervențională cardiovasculară  și aveți nevoie de monitorizare cardiologică periodică pentru ajustarea tratamentului și modificarea stilului de viață astfel încât afecțiunea de care suferiți să nu se complice, și să nu mai repetați evenimentul cardiovascular în viitor, încrieţi-vă la CM EXCELLENCE pentru consultaţia medicului cardiolog. 

Centrul Medical EXCELLENCE este calea ta spre o inimă sănătoasă. 

Pentru programare puteți apela la:

Call Center – 022 288 622

                 +(373) 68 311 330

Citit 461 ori Ultima modificare Joi, 21 Octombrie 2021 14:53
Image

Rezervare online